Kan inte tro det.

Hej
I morse när jag vaknade och skulle äta frukost, så slog jag på en film. En film som jag inte sett på länge, unganhörig heter den. Det är en film där 4 personer berättar om sitt liv och om hur det är att ha en mor eller far med alzheimers. Jag tänkte den kunde vara på medans jag fixa lite frukost, bara så jag skulle få lyssna lite på vad dom säger. Lite som ett stöd för mig själv i mina tankar. Så filmen den började rulla och jag hör en tjej prata lite om sin pappa och om deras liv. Jag hör att han är 57 år och hade haft sjukdomen i tio år, han har förlorat sitt tal och all förmåga att kommunicera. Det funkar för mig när jag hör detta jag lyssnar och tänker. Men när jag sedan går förbi tvn och ser hennes far sitta vid bordet och äta, han hugger lixom i skeden och ser helt frånvarande ut. Jag stannar till och tittar i några sekunder , sen börjar mina tårara rinna. Jag kan inte tro att det är dit min pappa ska komma, jag kan inte tro det!!
Smärtan blir plötsligt för stor för mig att bära så jag skriker till, bara skriker ur mig smärtan. Mitt hjärta slår dubbel slag och mina tårar rinner och jag känner hur stor min kärlek är till min far. Jag känner hur mycket han saknas mig, jag känner hur mycket jag vill ha tillbaka tiden som vi förlorat. Jag slår av filmen går runt mig själv i lägenheten och känner hur en mindre huvudvärk gör sig påmind. Alla mina känslor verkar påverka hela min kropp på nåt vis. Pappa tänker jag, pappa jag älskar dig tänker jag. Efter detta plockar jag in frukosten klär på mig sätter mig i bilen och åker hem till min far. När jag kommer dit ser jag han ingenstans, funderar lite vart han är men ser sen att han är ute och springer med gräsklipparen. Bra att han gör nåt tänker jag och går upp till datorn och väntar på att han ska bli klar. Jag hör efter 5 minuter att han kommer in och sätter sig vid köksbordet. Så jag går ner till han och sätter mig mitt emot han snackar lite allmänt. Men medans jag sitter där känner jag hur ont det gör i min kropp varje gång han inte vet vad han ska säga. När han glömmer ord och inte får fram nåt.
Så jag tar och åker där i från igen. Åkte sen tebax på efter middagen och prata lite med min älskade kära far, vart på han berättar att han inte kan laga mat längre. Det svider i min själ, han som alltid älskat att laga mat. Dessutom gjorde han kanon god mat, sen sitter vi på trappen och tittar ut över sjön och njuter av den härliga höstdagen.

Efter ett tag hade jag samlat så pass mycket mod till mig, så jag vågade. Jag frågade pappa om vad han skulle tycka om att ha nån hos sig på dagarna, en sorts avlastning. Nån som hjälper han med maten nån som hjälper han med det som han inte klarar av. Han tittar på mig och jag väntar spännt på hans svar.
Det han svara var men mamma hjälper mig så mycket så det vet jag inte. Då fick jag förklara igen att detta kan ju vara när mamma är på jobbet. Jag förklarade lite också för han att han kunde ha möjligheten att välja själv vilken han vill ha. Vart på jag föreslog min pappas bästa vän genom livet, Tony kan ju komma hit och vara med dig om du vill, han får ju betalt för det också. Ni hade ju så kul i somras när han var här, ni kan fiska promenera och bara umgås som 2 vänner. Plus att han får hjälpa dig med maten och så vidare. Jag såg i min fars ögon hur han sken upp och sa ja det ska jag prata med mamma om. Jag kände hur skönt det blev i min kropp, första steget taget nu är bara resten kvar. Men detta steg var det tyngsta jag tagit på länge. Jag hoppas jag hoppas att pappa pratar med mamma nu så att det blir att röra på sig. Ska prata med min mor i veckan få se om det blivit nåt sagt eller hur det blev.

Men en sak vet jag min pappa behöver hjälp och det är nu.

Ja och i morgon ska jag på möte ung anhörighets möte min syster och bror ska med, det blir första gången för dom. Shit vad vi kommer gråta, har tjatat på dom sen jag börja gå att dom ska dit. Men dom har skjutit på det men i morgon äntligen ska dom med.


Filmen jag såg/lyssna på heter ung anhörig och den ska du verkligen se om du har en anhörig i din närhet.
Den gör ont och det sliter i hela kroppen att se den, men man får en liten inblick i vad som komma skall.
Se den inte ensam bara, det gjorde jag första gången. Då fick jag se om den 5 gånger för att se nåt av den överhuvudtaget. Efteråt hade jag vätskebrist för jag hade gråtit så mycket.
Jag rekomenderar att man gör som jag gjorde efteråt, jag bjöd hemma min mor och mina syskon vi tittade på filmen. Vi grät till filmen och sen pratade vi om filmen. Det gjorde att vi fick ut mycket mycket mer känslor och att vi prata med varann.
Du hittar filmen på alzheimerföreningens hemsida.


Lär er prata med varann ingen blir hjälpt av att tiga.

Kommentarer
Postat av: Lillasyster

Hej där. Får flashbacks när jag läser om din pappa... Min pappa har också alzheimers men är betydligt sämre än din just nu. Vet vad du har framför dig och är inte ett dugg avundsjuk. Jag älskar min pappa väldigt mycket men hoppas med hela mitt hjärta att han ska dö snart. Det är inget värdigt liv och livskvalitet finns inte ens som ord när det gäller en alzheimerpatient i sent stadium.

Bra initiativ med hjälp hemma av hans bästa kompis! Det måste vara jättesvårt att behöva hjälp, men ändå lättare när hjälpen kommer från någon man känner så väl.Jag brukar tänka att det är konstigt hur mycket man faktiskt klarar av. Ofta har jag tänkt att nu orkar jag inte mer och nu kan det bara inte bli värre. Så blir det värre. Och värre. Och värre. Och någonstans mitt i alltihop så anpassar man sig trots allt.Hoppas att det ordnar sig med din pappas kompis och att han kan och vill hjälpa till!

Mitt enda råd till dig är att tänk inte för mycket på framtiden utan njut av dagen idag. Umgås så mycket du kan orkar för en dag är det för sent. Då när man hälsar på på boendet, hälsar på sin pappa och när man möter blicken är det bara tomt. TOMT. Det är då man undrar...känner han igen mig, men kan inte visa att han gör det eller är jag borta nu? Bortglömd och bortfrätt i hjärnan... Ta vara på all tid han har kvar och försök också minnas tiden då han var frisk!! Det är svårt, men det är ju så man vill minnas dem, inte som ett skal.

2009-09-21 @ 09:25:20
Postat av: Peter

Hej Mattias

vad fint du skriver om din far.

Vad viktigt att du skriver både för dig själv och oss andra. Tårarna bara rinner, filmen har jag också sett, mycket viktig och jobbig.

Själv har jag tre vuxna barn, det är min fru som är drabbad, är i ett tidigare skede än din far.

Tack för dina rader

hälsar Peter

2009-09-22 @ 18:41:19
Postat av: Elisabeth

Hej!

Hittade alldeles nyss hit. Min man, idag 53 år, fick diagnosen Alzheimer, med stora frontallobsskador för 4 år sedan. Idag bor han på ett demensboende.

Nu har jag inte hunnit läsa så mycket hos dig, men jag kommer tillbaka.

Jag känner igen det mesta som du berättar om... och jag tycker att det är mycket modigt, och starkt av dig att skriva!Varm kram... och borta hos mig finns också en hel del att läsa om den resa vi gjort, och fortfarande gör.

2009-09-23 @ 06:44:17
URL: http://himlastigen.blogspot.com
Postat av: Anna

kramar om Kan nog inte göra mer än att finns här för dig...

2009-09-26 @ 00:25:34
Postat av: Anonym

tänker på dig kram jani

2009-09-30 @ 14:19:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0